Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας “τα’χώνει” για το Τζαμί στο Βοτανικό:”Δεν αντέχουμε να προσευχόμαστε στα υπόγεια”!


tzami-mousoulmanoiΤην “απαξίωση” που εισπράττει από την ελληνική κυβέρνηση εκφράζει η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας… δηλώνοντας ότι δεν θα διοργανώσει τον εορτασμό της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανιού στους χώρους του ΟΑΚΑ και του ΣΕΦ, τους οποίους αποφάσισαν να παραχωρήσουν και φέτος, όπως και τα παλαιότερα χρόνια, τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης. Απόφαση της Μουσουλμανικής Ένωσης είναι ο εορτασμός του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα, να πραγματοποιηθεί στους κεντρικούς κατά τόπους χώρους προσευχής των μουσουλμάνων. Ο ένας λόγος για την απόφαση αυτή είναι η ένδειξη αλληλεγγύης προς τους λαούς των χωρών που έχουν βαφτεί στο αίμα, όπως η Συρία και η Αίγυπτος. Ο άλλος λόγος είναι η πολιτική της κυβέρνησης την οποία νιώθουν εχθρική απέναντί τους.

«Είναι σαν την παροιμία “να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι”, δηλαδή, ενώ μας είχανε πει ότι θα προχωρήσει το θέμα του τζαμιού, ότι θα μπορούμε να είμαστε αξιοπρεπείς, να μην προσευχόμαστε στα υπόγεια, μας βάζουν πάλι μια αναβολή χωρίς λόγο. Κι άμα πάρουμε τηλέφωνο στο αρμόδιο υπουργείο, μας λένε “Εσείς ποιοι είστε να ρωτάτε; Να ρωτήσουν οι κατασκευαστικές!”, λέει η Αννα Στάμου, μέλος Δ.Σ. της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, και εξηγεί ότι, ενώ οι κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο έχουν δεσμευτεί ότι θα το παραδώσουν σε 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με το κράτος, η σύμβαση αυτή δεν υπογράφεται, αποδίδοντάς το στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Κι όμως, δεν πρόκειται για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου, αλλά για την ανακαίνιση ενός παλιού γκαράζ στην περιοχή του Ελαιώνα, κοντά στο ομώνυμο μετρό.

«Εδώ μεγαλώνει πια η τρίτη γενιά παιδιών που είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Όχι η δεύτερη γενιά. Μεγαλώνεις ως ίσος με τους άλλους πολίτες, αλλά όταν θέλεις να θρησκευτείς πρέπει να πας στο υπόγειο και όταν θα πεθάνεις δεν ξέρεις πού θα βρεθείς, γιατί δεν υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο. Πλένονται σε κάτι καταγώγια και παρακαλάμε την Κομοτηνή να μας δώσουν έναν τάφο. Δηλαδή είναι θέμα εσωτερικής σύγκρουσης των παιδιών αυτών, που νιώθουν ότι αυτή η χώρα τούς απαξιώνει», επισημαίνει η Α. Στάμου και υπενθυμίζει ότι ακόμα και σε πολλά από τα κατά τόπους υπόγεια που λειτουργούν ως χώροι προσευχής η αστυνομία φέτος έβαλε λουκέτο. «Δηλαδή κλείνει τους χώρους προσευχής και από την άλλη μας λέει “πηγαίνετε να γιορτάσετε στο Ολυμπιακό Στάδιο”. Είναι οξύμωρο αυτό και μας απαξιώνει», αναφέρει.
«Είναι καλό για όλους μας να φτιαχτεί το τζαμί, για να δείξουμε σε όλον τον κόσμο ότι γίνεται πραγματικότητα το αναγκαίο αυτό δικαίωμα των μουσουλμάνων να έχουν νόμιμο τζαμί», λέει ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, η οποία θα γιορτάσει στο Περιστέρι. «Αν η Ελλάδα θέλει να έχει μουσουλμάνους πολίτες, αφού έχει μειονότητες και κοινότητες και δίνει υπηκοότητα σε μουσουλμάνους πολίτες, θα πρέπει να τους δίνει και τη δυνατότητα να μπορούν να θρησκεύονται ελεύθερα», καταλήγει η Α. Στάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: