Η ηπειρωτική ελληνική πόλη, γνώρισε ιδιαίτερη ακμή στους Ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, αλλά εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της, τον 15ο αι. λόγω των τουρκικών επιδρομών. Το 1925 ιταλική αρχαιολογική αποστολή άρχισε ανασκαφές στην περιοχή φέρνοντας στο φως και μέρος της αρχαίας πόλης. Το κομουνιστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα «εθνικοποίησε» τον αρχαιολογικό χώρο.
Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος η περιοχή ανακηρύχθηκε εθνικό αρχαιολογικό πάρκο και η πόλη, χαρακτηρίστηκε, από την UNESCO, χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.
Αυτή λοιπόν την αρχαία πόλη πρόκειται να εκποιηθεί. Το 2006, η τότε αλβανική κυβέρνηση, παραχώρησε έκταση 1.360 εκταρίων, εντός του αρχαιολογικού πάρκου, σε ιδιώτες, οι οποίοι υποστήριζαν ότι κατείχαν τίτλους ιδιοκτησίας της περιοχής, προ Χότζα. Η όλη διαδικασία, αποκαλύφθηκε, τελικά, ότι όχι μόνο δεν έχει γίνει νόμιμα, αλλά είχε γίνει και μυστικά και φυσικά παράνομα, αφού δεν είναι δυνατό να μεταπωλείται ή να παραχωρείται ένας τέτοιος αρχαιολογικός χώρος σε ιδιώτες.
Η αποκάλυψη των εν λόγω παρανομιών, έγινε μάλιστα από το αλβανικό τμήμα του Φόρουμ για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μιας διεθνούς οργάνωσης η οποία ασχολείται ακριβώς με τη διάσωση της παγκόσμιας αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομίας.
Η οργάνωση καταδίκασε την ενέργεια των αλβανικών κυβερνήσεων και ζήτησε από τον νυν πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα, να ακυρώσει την απόφαση, ζητώντας παράλληλα από τις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση της μεταβίβασης του αρχαιολογικού χώρου στους ιδιώτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου