Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Τη δημιουργία νέου κόμματος και μετά αιφνιδιαστικές εκλογές σκέφτεται ο Αντώνης Σαμαράς

Με τρεις συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να ανατρέψει το σκηνικό, αιφνιδιάζοντας «φίλιες και εχθρικές» πολιτικά δυνάμεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, φέρεται...
αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, να το βαπτίσει με ονομασία που θα παραπέμπει σε πολιτικές προοπτικές και ανανεωτική παρέμβαση και τρίτον να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό.
Οι λόγοι πίσω από την τριπλή αυτή πρωτοβουλία Σαμαρά είναι αρχικά ότι το τέλος της Μεταπολίτευσης απαιτεί έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, που δεν θα έχει σχέση με τα πολιτικά πεπραγμένα του παρελθόντος.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι ο διευρυμένος χαρακτήρας που θα προσδώσει στο νέο κόμμα, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, θα καταστήσει δυνατή την προσέλκυση ψηφοφόρων και στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους κι έτσι θα ισοσταθμίσει τυχόν απώλειες από εσωκομματικές αντιδράσεις.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την λαϊκή ψυχολογία, καθώς εκτιμάται ότι το νέο κόμμα θα απορροφήσει τη μεγάλη διαρροή από τη ΝΔ προς χώρους είτε συγγενείς είτε ιδεολογικώς αντίθετους που θα προκύψει από την οργή των πολιτών οι οποίοι εμφανίζουν δυσπιστία στις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει φως στο τούνελ και θα θεωρήσουν ότι παραπλανώνται για ακόμα μια φορά.
Ο τρίτος λόγος που αφορά κυρίως τον εκλογικό αιφνιδιασμό έχει να κάνει με την απόπειρα των κυβερνητικών του συνεταίρων να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ο Σαμαράς δεν είναι ο κυρίαρχος της συγκυβέρνησης. Διαβλέποντας επομένως ο πρωθυπουργός ότι μπορεί να εγκλωβισθεί σε μια τέτοια παγίδα, αφού οι δύο «συνέταιροι» του εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ούτε το εκλογικό σώμα ούτε η Ε.Ε. θα επιθυμούσαν πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, έχει αποφασίσει να κάνει ένα βήμα εμπρός πρώτος.
Ο τέταρτος τέλος λόγος που και αυτός έχει να κάνει με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είναι η έγκαιρη αποφυγή μιας χαλαρής ψήφου. Δια της χαλαρής ψήφου, δε, εκφράζεται η δυσφορία των πολιτών και εκείνων που ψήφισαν μια κυβέρνηση στις γενικές εκλογές. Όμως, μια τέτοιου είδους ψήφος ενισχύει συνήθως τα αντίπαλα κόμματα, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα για το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: